Har du tagit paus i CV- skrivandet i några år under studierna och inser nu att det senaste exemplaret är från när du sökte sommarjobb i en glasskiosk efter gymnasiet? Ja, då är det nog dags att fylla ut och korrigera eller ja, kanske helt enkelt bara börja om på ett nytt rykande färskt CV för att rivstarta din nya karriär.

De flesta som någon gång sökt jobb vet att det är en ansträngande process. De allra flesta drar sig från att sätta sig ner och få det gjort. Du är inte ensam- låt oss göra det här tillsammans!

 

 • Lusläs den annonserade beskrivningen av tjänsten åtskilliga gånger för att få en klar bild över vad det är arbetsgivaren söker. Bra tips är att integrera ord (alternativt synonymer till dessa) du hittar i annonsen i ditt CV.
 • Första utkastet är oftast ingenting du är nöjd med, låt det ligga några dagar och läs igenom det med färska ögon- du kommer säkerligen vilja ändra en hel del i det.
 • Anpassa innehållet efter läsaren. Det här har du säkert hört många gånger men om du ska skriva ett personligt brev till en arbetsgivare så måste det sticka ut i mängden. I de flesta fall sållar arbetsgivaren bort de som bara skickat in ett standardiserat dokument. Detta kan undvikas med små lätta medel, för tips om hur- läs artiklarna om hur man skriver det perfekta CV:t/personliga brevet.
 • Hur ska du beskriva dig själv? Ja detta beror ju självklart på vem mottagaren av brevet är. Vid idétorka så grabba tag i dem runt dig: Hur skulle dina studiekamrater eller tidigare arbetskamrater som sett dig arbeta beskriva dig?
 • Undvik floskler. Oftast är de tre första sakerna du kommer på så kallade floskler. Beskrivande ord som ödmjuk, stresstålig och lagspelare är vanligt förekommande: Tänk en fjärde gång och kom på någonting unikt.
 • Tänk vad lite struktur kan göra! Den här biten är underskattad. Om ditt CV hamnar i en hög med 100-tals andra så krävs det att det sticker ut och är lättläst. En enkel formalia och struktur underlättar läsningen för mottagaren. För dig som känner dig osäker eller behöver inspiration så finns det oftast färdiggjorda mallar i Word och på internet för detta ändamål.
 • Kvalité före kvantitet. Det må låta krystat men det är A och O när du skriver ditt CV/personliga brev. Kortfattat men relevant värdefull information. Många gör misstaget att fylla ut sin text med superlativ och överflödiga ord. På det här sättet maskeras ju den viktiga informationen, och det vill man ju inte göra!
 • Vår svenska “lagom mentalitet” genererar ofta i att man automatiskt undviker att framhäva sig för mycket. Istället för att förklara vilken funktion/tjänst/arbetsuppgifter du haft så fokusera istället på vilka problem du löst och vad ditt arbete resulterat i.
 • I CV:t har du möjligheten att diskret anpassa din profil utefter arbetsgivarens önskemål utan att framhäva detta på samma sätt som i det personliga brevet. Vid beskrivning av olika tidigare tjänster, lyft fram de egenskaper och erfarenheter du fått vid tidigare anställningar som kan vara värdefulla för den potentiella arbetsgivaren du skriver till.
 • Här kommer ett superbra tips! Föreställ dig att personen som läser ditt CV/personliga brev sitter med en markeringspenna och stryker under det som är intressant. Det här är ett effektivt sätt att konstruktivt gå igenom sitt egna material. Du kan på det här sättet exempelvis undvika upprepningar och överflödiga superlativ.
 • Ge arbetsgivaren det lilla extra. Varför inte ge din Linked In profil i CV:t. Detta projicerar öppenhet, professionalism och engagemang. Om du dessutom har laddat upp ett engelskt CV på din Linked In sida, så ger du ju arbetsgivaren ett smakprov på dina språkkunskaper.  

 

Du har två, max tre sidor att övertyga den potentielle arbetsgivaren att du är rätt person för tjänsten. Här gäller det att gå all-in!

Läs Graduatelands artiklar om hur du skriver det perfekta CV:t/personliga brev.